Hopp til innholdet

Opplevelser

Hvilke opplevelser kan man ha på turen?

Skårhåmmårdalen

Skårhåmmårdalen er en ”canyon” som ble dannet under siste istid for ca. 10000 år siden. Området ligger 3 km vest for Bergstaden og er en liten avstikker fra Seterveien. I bunnen av canyonen ligger det en idyllisk sjø. Langs innsjøen går det fin sti inn til Lysthuset. Stier og lysthus ble anlagt i forrige århundre, da Skårhåmmårdalen var et ettertraktet forlystesområde for Bergstadens bedrestilte. Lokalklimaet i dalen er gunstig, og det vokser flere varmekjære planter her, blant annet rips og firblad.

Foto: Roar Aksdal​

Steinbruddet i Olaberget

Høsten 2003 presenterte billedhugger Øyvin Storbækken ideen om et kombinert skulptur- og kulturprosjekt på Tolga. Utgangspunktet var Toljefossen, en naturperle sentralt beliggende på Tolga, med rester etter gammel kulturhistorie: smeltehytte, sagbruk, kvennhus, dam og bruer. Her ønsket Storbækken å hugge ut steinskulpturer i samarbeid med vietnamesiske kunstnere. Sommeren 2004 tok han med seg syv lærlinger, en billedhugger og en tolk og reiste til Tolga for å hugge i granitt fra det lokale steinbruddet i Olaberget. Resultatet kan du selv se i området rundt Toljefossen med bru, demning, murer, skulpturer og installasjoner, hugget i norsk og vietnamesisk granitt.

Foto: Destinasjon Røros​

Fugletårnet ved Nylandtjønna

Nylandtjønna i Vingelen er kjent som en rik fuglelokalitet, Tjønna er oppmarsjområdet for sjeldne fjellender som venter på isfrie fjellvann tidlig på våren og er hekkelokalitet for særpregede arter som toppand, horndykker og trane. På sommeren er det et yrende liv av andunger som leiter insekter langs strandkanten. Nylandtjønna ligger i bunnen av daldraget som strekker seg gjennom fjellbygda Vingelen og nordøstover mot Øvre Tallsjøen og naturreservatet Olafloen. Les mer her.

Foto: Håkon Trønnes

Forolhogna infomasjonssenter

Informasjonssenteret for Forolhogna nasjonalpark åpnet 2011 og er lokalisert i flerbrukshuset Bunåva i Vingelen sentrum. Her kan besøkende i alle aldre få lære om natur og kultur i nasjonalparken og landskapsvernområdene gjennom en interaktiv utstilling. Tema i utstillingen er blant annet seterliv, villrein og biologisk mangfold. Her finnes et eget barnehjørne med bl.a. tegnebord og laftebyggesett.

Foto: Trønderbladet

Vingelen kirke - og skolemuseum

Museet er bygd opp rundt gjenstander fra Trefoldighetskirken (1653 - 1882) og gamle Vingelen skole (1840 - 1958). De kan friste med mange fine husflid/håndverksprodukter, har mange interessante bøker til salgs og en flott bildesamling. Eggenstua og Gammelskola er også verdt et besøk.

Foto: Linda Merkesdal​

Gammelbrua i Lonsjølia

Den første kjøreveien over Lonsjølia ble bygd i 1818 og 1880-årene ble det bygd bru over elva Lona. Brua ble et bindeledd for alle som skulle over elva, enten fra de lokale sætergrendene eller langveis fra Tynset til Magnillsjøan eller videre nordover. Gårdene i bygda hadde både vår- og høstsætrer, hvor vårsætrene lå nærmest bygda. Det var tidlig sætring i Lonsjølia, første gang nevnt i en matrikkel fra 1667.
Brua har levd et hardt og langt liv, og gjennomgått flere restaureringer og redningsoperasjoner. Gammelbruas venner satte brua i stand igjen i 2018. Bruas historie kan leses på informasjonstavla på østsida av brua.

Foto: Håkon Aksdal​

Julenissehuset på Savalen

Julenissen har sitt eget nissehus på Savalen med pakkemaskiner, eventyr-trone, postkontor, salg av vafler, kaffe, is og mye mer.Midt inne i skogen ved hotellet finner du julenissens hus. Åpent alle lørdager hele året, samt i alle fellesferier.

Foto: Savalen fjellhotell​

Pepperkakehuset
på Savalen

Laget etter Nissemors oppskrift og modell. ”Verdens største Pepperkakehus” og Savalens største hytte på 395 m2 med til sammen 28 sengeplasser. Beliggende midt i Nissegata.

Foto: Savalen fjellhotell​

BP-stasjonen
i Grimsbu

Stasjonen ble oppført i 1955 for det engelske oljeselskapet BP. Bensinstasjonen på Grimsbu med det utkragete taket er i svært liten grad forandret, og har høy grad av autentisitet. Søk på Digitaltmuseum.no for mer informasjon

Grimsbu Sykkelferie i Norge
Foto: Roar Aksdal​

Stormoegga
Fritidspark

Fritidsparken på Stormoegga ligger i Grimsbu i Folldal. Idrettsanlegget inneholder hoppbakker, skiskyterarena, asfaltert lysløype og skiløyper, i tillegg til masse fine stier rundt omkring i området. Området er perfekt til lek og andre aktiviteter både sommer og vinter. Ikke langt unna ligger den populære badeplassen i Kroktjønna.

Foto: Wikiloc.com​

Utsikten fra Reinslihytta

Fra toppen av Reinsliveien har du en fantastisk utsikt i alle retninger og fjellmassiver som Rondane, Sølnkletten og Tronfjellet .

Foto: Roar Aksdal​

Vakre Haustdalen

Fra Reinslihytta sykler du ned i vakre Haustdalen med Haustsjøen liggende som et speil nede i dalbunnen.

Foto: Roar Aksdal​